05 de juliol 2025

Mike Oldfield - Earth moving (1989)

Durant tots els 80 el Mike Oldfield va anar desprenent-se de la seva vessant més grandiloqüent i conceptual, aquella que havia donat alguns dels discs més interessants dels 70. Poc a poc, els temes instrumentals anaven deixant pas a peces de pop-rock cantades que arribaven a les ràdios i asseguraven les vendes massives dels seus àlbums. A finals de la dècada, aquest Earth moving remata la purga i ja no deixa espai per a cap peça instrumental.

L'eliminació de la vessant més ambiciosa va fer pensar a molts esnobs que el Mike Oldfield s'estava venent, que això no era digne, que tal i que qual. I és cert que aquest àlbum està ple d'uns temes que en cap cas suren per damunt del notable. Però també és important destacar que de la ingent producció del mateix estil que va sorgir dels 80 seria difícil trobar un ram de cançons que encara es poguessin escoltar sense vergonya i amb fruïció quaranta anys més tard.

I això és així perquè el Mike Oldfield és el Mike Oldfield, un dels músics més talentosos de la nostra època, multi instrumentista, i compositor dotadíssim, capaç de regalar-li a la humanitat meravelles com el seu debut Tubular Bells i que, per tant, és capaç d'escometre amb proficiència qualsevol repte musical que se li posi per davant, fins i tot si és compondre "simples" peces de pop-rock.

Alguns talls semblen destacar un xic per damunt dels altres, com el Holy (cantat espectacularment per l'Adrian Belew dels King Crimson) o el Blue night (en què la Maggie Reilly reprèn l'estil dels Moonlight shadow per endolcir una peça particularment encertada), però el disc sencer deixa un bon sabor de boca si s'escolta amb unes orelles que no pretenen que aquest és un disc conceptual, ampul·lós i pretensiós com han estat molts dels altres que farceixen la discografia del Mike Oldfield.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada