25 de novembre 2007

Bel Canto - Shimmering Warm and Bright (1992)

Quan na Anneli Marian Drecker formà amb només 15 anys Bel Canto a la seva Trömso natal amb en Neil Johansen i en Geir Jenssen, l'escena electrònica noruega tot just començava a despuntar. Terra de mites i llegendes molt presents en les vides dels seus poc més de 150.000 habitants, Anneli i els seus companys fundaren un grup que amb poc més de cinc anys comença a traspassar les fronteres de Noruega amb el seu equipatge de fusió de la modernor sintètica amb la iconografia, la mitologia local junt amb la rica i dúctil veu de la Drecker.

Combinant números més ballables —com la impressionant obertura del disc, Unicorn, que, literalment, t'arrossega a la pista amb el seu crescendo sinuós—, amb altres més eteris i perfectament ubicables en la world music tan de moda en aquell decenni que tot just despuntava, l'ex-trio —ara duet després de la auto-exclusió de Jenssen— afila les textures i les cadències per escenificar un autèntic paisatge per on desfilen bruixes esquives, guerrers que tornen de la batalla, unicorns, reialmes més o menys encantats, contes malsans i fins i tot la Mort, en una mena d'atles sonor d'unes terres d'encanteri més pròpies de l'imaginari literari que del musical.

Aquesta temàtica, tan pròpia dels universos sonors provinents de les latituds més septentrionals de la vella Europa —aquella que desapareix sota una espessa manta de modernor inconsistent—, atorga al disc una lluminositat impròpia del pop electrònic, sempre adotzenat en els paràmetres de l'hedonisme més embafós.

I abordant aquesta riquesa temàtica, l'ornamentació vocal amb la que s'hi atansa na Drecker acaba d'evocar la imatgeria mitjançant una portentosa ductilitat vocal —adornada amb alguns atacs de flaires aràbics— resultant-ne un cromatisme quasi pictòric i molt dramàtic, ja sigui emprant l'anglès, el francès o bé l'alemany com a llengua base. Sobre les llenques florides i les pastures sagrades de les bases d'en Nils Johansen, na Drecker si passeja parsimoniosament, sense urgències, trepitjant-les a peu nu i a gola descoberta per endur-nos-en a gaudir d'uns territoris vastament inexplorats darrera dels quals s'hi amaguen misteris i fauna i flora encara per catalogar.

Enterbolits pels atacs de follia de la bruixa d'Spiderdust, sublimats en l'elevació etèria de Mornixuur, captivats per l'efectivitat immediata de Shimmering, Warm and Bright, ens deixem emportar per una marea arrabassadora i solquem paratges impossibles i pretèrits de la mà d'un duet inspirat pel sol de mitjanit.

6 comentaris:

  1. Ho reconec: no els he escoltat mai (de fet, n'hi n'havia sentit mai el nom). Intentaré solucionar-ho, ja que els has venut tan bé.

    ResponElimina
  2. Bé, sobre gustos no se'n pot dir res, però jo crec que t'agradaran i força, Friks. :-)

    ResponElimina
  3. vaig sentir l'Anneli Drecker col·laborant amb Royksopp en el disc (i/o la gira?) The understanding, i em va encantar la seva veu. Vaig saber de l'existència de Bel Canto, però encara no he tingut el plaer.

    Espero poder escoltar-ho aviat a veure si trobo torrents o pandos!

    enhorabona pel blog!

    ResponElimina
  4. Bel canto es una banda esquisitamente bella. yo tube el placer de escucharla hace muy poco dias atras y aun sigo soñando con el relato de sus mundos mágicos y místicos, tu descripcion me parece genial, cargada de sencibilidad y fina persepcion musical. Saludos.

    ResponElimina
  5. Muchas gracias, Lduvik. Poco a poco, la gente va descubriendo a Anneli Marie Drecker :-)

    ResponElimina
  6. quina sort que hi és tot a Spotify! ^_^

    ResponElimina